October 20 2018 10:30:33
Menu
Senaste artiklarna
Navajo - Hopi protes...
Walking on Sacred Gr...
Rapport från Bahe K...
Walking on sacred gr...
Meet Geronimo and hi...
Petition


<< Download >>

Klimat1
 I The Ice is Melting in the North I Fossila bränslen och klimat I


Svalbard 


FÖRÄNDRINGEN AV JORDENS KLIMAT
 

view of Glacier at Magdalena Fjord Svalbard

Photo credit Tommy Andreasson www.polarview.org

 

Det är inte längre många människor som tvivlar på att klimatet på vår planet värms upp med en alltmer ökande intensitet. En majoritet av världens klimatforskare och experter, har på senare tid bekräftat att människans användning av fossila bränslen, är en starkt bidragande faktor, till den globala uppvärmningen.

När Al Gores film ”An Inconvenient Truth” släpptes och gjorde Klimatförändringen synlig  på en bredare front över hela världen, hörde nog jag till den lilla skara som ropade –Äntligen! Det var inte så att jag var glad över klimatförändringen, utan mer över det faktum att nu kunde inte världssamhället längre ignorera dess existens. Nu föddes hoppet om att världens ledare faktiskt skulle ena sig kring att finna lösningar och utveckla ansvarsfulla och hållbara alternativ till energiproduktion och bränsle. Hoppet har jag fortfarande kvar, men jag har insett att världens ledare kommer att ta för lång tid på sig, för att kunna åstadkomma verklig hållbar förändring.

Därför önskar jag att vi ”gräsrötter” på allvar börjar verka för förändring, i vårt dagliga liv. Det handlar väldigt mycket om hur vi tänker och agerar; hur vi använder energi, hur vi tar beslut när vi handlar vår mat, kort sagt hur vi använder Jordens resurser. Alla sådana beslut får konsekvenser – positiva eller negativa, för vårt klimat.

” Ingen kan göra allting – men alla kan göra någonting!” medvetna handlingar GÖR verkligen skillnad.

Ursprungsfolkens representanter har försökt varna världssamfundet för klimatförändringen och överutnyttjandet av Jordens ”naturresurser” under en mycket lång tid. De har försökt göra sina röster hörda århundraden. Det finns fortfarande en mycket djup kunskap om Jorden och hur alla levande organismer samverkar och är beroende av andra levande organismer, för att kunna leva, hos Ursprungsfolkens traditionella representanter. Här kan du ”lyssna” till några av dem.

Se även UNEP-Grid Arendals sida om Klimatförändringens effekter: Vital Climate Change Graphics: http://maps.grida.no/theme/climatechange

 

http://www.vild-eken.com
AKTUELLT-NEW topics

Natur sidan >>
In loving memory of Kee Watchman>>
Broken Rainbow! Dokumentär>>
Klimat sidan >>
Navajo-Hopi leaders protest in Denver >>
Interview Dineh Elder Pauline Whitesinger >>
Hantverk
Dinés/Navajos traditionella hantverk

Läs mera här >>