October 20 2018 11:05:57
Menu
Senaste artiklarna
Navajo - Hopi protes...
Walking on Sacred Gr...
Rapport från Bahe K...
Walking on sacred gr...
Meet Geronimo and hi...
Petition


<< Download >>

Klara och Marias reseberättelse1

Klara och Marias reseberättelse


Luleå 2006-04-24 Av: Klara Olofsdotter Lauri och Maria Fahleson

För ungefär tre veckor sedan kom vi hem ifrån en resa som kommit att påverka oss oerhört starkt. Vi var uppe i Navajo Nation i norra Arizona, och bodde hemma hos Dinehs uppe på Black Mesa. Resan ingick i det projektarbete som är obligatoriskt alla svenska gymnasieelever i årskurs 3, och vårt mål var att göra en radiodokumentär och på så sätt sprida kunskapen och medvetenheten om vad det är som pågår i Navajo Nation.

Vårt intresse för saken väcktes under en föreläsning om Nordamerikas alla indianstammar, och då bland andra Navajoindianerna och deras konflikt med den amerikanska regeringen. Vi ville förstå situationen bättre, och upplysa fler människor om hur världens största demokrati behandlar sin ursprungsbefolkning. För att göra detta möjligt ville vi resa dit och få förstahandsinformation och se vad som pågår med egna ögon.
Nästa steg var att samla ihop pengar, vilket tog drygt ett halvår. Vi sökte bidrag från ett tjugotal olika företag, stipendier och föreningar och fick tillslut ihop ca 23 000 kr från Landstinget, Sametinget, gymnasieskolan i Luleå (2400 kr) och Green Forum. Stort tack! Kontakter behövde också knytas, och med hjälp av Carina Gustavsson som arbetar för föreningen "Vild-eken" fick vi tag i Bahe, som gav oss husrum i Flagstaff samt körde oss upp till reservatet och en indianfamilj (då ingen av oss har körkort). Tusen tack till er båda, detta hade inte varit möjligt utan er!

Så, i mitten av mars, bar det äntligen av. Vår flygresa, med tre mellanlandningar, tog lite drygt ett dygn, så när vi äntligen kom fram till Phoenix vid midnatt lokal tid var vi alldeles slutkörda. Vi spenderade de kvarvarande timmarna av natten på ett hotell invid flygplatsen, för att nästa dag ta bussen från ett varmt, soligt och torrt Phoenix till ett berglandskap med snö och is i Flagstaff. Klara, som somnade på bussresan, blev väldigt förvånad över att plötsligt vakna upp i ett snölandskap!
På busstationen möttes vi av Bahe, och efter att ha handlat middagsmat tog han oss ut till sitt barackliknande hus i utkanten av staden. Det var blött och lerigt och kanske kring 10 plusgrader, och bakom huset fanns en liten hage med kor och getter som tillhörde hans granne.

Bahe och Klara 

Hemma hos Bahe lagade vi pasta med tomatsås och pratade om vår kommande tid i landet. Mer hann vi inte med innan vi somnade, trötta av både resande och jetlag.
Nästa dag ringde vi till myndigheterna som ansvarar för förflyttningarna av folket på Black Mesa, men de bemötte oss med hånskratt och sade att de aldrig skulle kunna tänka sig att bli inspelade. Irriterade på deras oförskämda (men väntade) sätt spenderade vi istället dagen med att intervjua vanliga människor i staden, både studenter, universitetslärare och dinehs på besök. Dessa hade en helt annan inställning än myndigheterna, och delade gärna sina berättelser. Alla verkade dessutom hålla med om att regeringens behandling av Navajo Nation är en mörkad skamfläck för landet. Vi fick ihop en hel del användbart material under dagen, och skapade oss en bild av hur konflikten och situationen debatteras i det utanförstående amerikanska samhället.

Under kvällen visade Bahe oss en film han gjort för ett antal år sedan om Navajoindianerna och reservatet, konflikten och kulturen. Vi hade redan läst in oss så pass att vi visste om det mesta som berättades för oss i filmen, men förståelsen ökade ytterligare och det var ett bra sätt att förbereda sig inför morgondagen, då vi skulle ta bilen upp till Black Mesa.

Läs fortsättningen på sida 2 >>


Relaterade länkar

Tidnings Artikel i NSD
Tidnings Artikel i Norrbottens-Kuriren

AKTUELLT-NEW topics

Natur sidan >>
In loving memory of Kee Watchman>>
Broken Rainbow! Dokumentär>>
Klimat sidan >>
Navajo-Hopi leaders protest in Denver >>
Interview Dineh Elder Pauline Whitesinger >>
Hantverk
Dinés/Navajos traditionella hantverk

Läs mera här >>