October 20 2018 11:17:56
Menu
Senaste artiklarna
Navajo - Hopi protes...
Walking on Sacred Gr...
Rapport från Bahe K...
Walking on sacred gr...
Meet Geronimo and hi...
Petition


<< Download >>

Hopi

Hopi-indianerna


Hopi betyder Peace eller the Peaceful ones.

Fred – Frid, uppnåddes genom att följa de instruktioner som Hopi indianerna fick av Massaw – han som vaktade och tog hand om marken på Black Mesa, enligt de traditionella muntliga traditionerna som fortfarande berättas hos Hopi-indianerna. Instruktionerna handlar om hur människorna ska leva på Black Mesa, för att uppnå balans, harmoni och ett lyckligt långt liv.

Instruktionerna gavs för tusentals år sedan, till de klaner som kom först, till Black Mesa, efter sina långa migrationer åt söder, öst, väst och norr, på de amerikanska kontinenterna.
Man säger att detta folk då slöt ett avtal med Massaw som gick ut på att förvalta och sköta om denna vidunderligt vackra plats; Black Mesa. Man odlade många sorters majs i färgerna rött, vitt, gult och svart, plus en mängd andra grönsaker och frukter, trots det torra klimatet. Jakt och fårskötsel var också viktiga näringskällor. Vatten fanns i flera naturliga källor i och utanför byarna.

Foto: Lliam Rooney 

Ifall folket lyckades leva i enlighet med Massaws instruktioner, i andlighet, enkelhet och balans med miljön och människorna, skulle aldrig folket behöva sakna något, och trots att livet uppe på den ökenartade högplatån, inte erbjöd något liv i lyx och lättja, utan innebar hårt arbete, levde Hopi-indianerna i harmoni och tacksamhet inför sin skapare, ända tills europeerna gjorde sitt intåg i området.

Byn Old Oraibi, var Moder byn och centrum för alla de viktiga ceremonierna. Högt upp på Third Mesa, tronar fortfarande byn – den äldsta fortfarande bebodda byn i USA. Men efter en inre konflikt 1906, splittrades invånarna i Old Oraibi och en grupp tvingades flytta ut ifrån Moderbyn.

Se här en fantastisk dokumentär om Hopis liv och kultur!
"Hopi: Songs of the Fourth World" film ---> Klicka här


Anledningarna till konflikten var att den amerikanska regeringen hade infört ”The Dawes Act” eller som den också kallas ”The General Allotment Act” år 1890. Denna lag syftade till att dela upp marken på alla indianreservat; man införde personligt ägande av marken, något som var totalt oförståeligt för indianerna som i tusentals år kollektivt använt och vårdat marken – de förstod inte hur den amerikanska staten nu kunde ”ge”/”fördela” marken till var och en – jordlotter som indianerna använt gemensamt i tusentals år. Dessutom inleddes en kampanj som syftade till att indianerna nu skulle bli ”vita”- man förbjöd indianernas religion enligt lag och skickade kristna präster och missionärer till reservaten.
Militären hämtade indianernas barn med hjälp av vapenmakt, för att sända barnen till kristna internatskolor, långt bort ifrån deras familjer och släktingar – just detta att man tog barnen ifrån dem, säger de flesta indianer idag, var det allra värsta som hänt dem. Flera Hopi fäder fick till och med tillbringa tid i fängelse, bla på Alcatraz, för att de vägrade släppa ifrån sig sina barn och underkasta sig de nya påtvingade amerikanska lagarna.

Detta var orsaken till konflikten som uppstod i Old Oraibi. En grupp Hopi indianer ställde sig vänligt sinnade till den amerikanska statens representanter, medan den andra gruppen motsatte sig alla de nya tvångsmetoderna och kämpade emot.
Nu uppstod två läger; the friendlies och the hostiles.

I och med splittringen i Old Oraibi skadades det så viktiga ceremoniella livet.

Gruppen som tvingades ut ur Old Oraibi leddes av Chief Yukioma. Han tillhörde gruppen som blev kallade the Hostiles. Chief Yukioma grundade en ny by; Hotevilla, som nu blev nytt centrum för Hopis andliga och ceremoniella liv. Förgäves försökte den amerikanska staten blidka chief Yukioma, man bjöd in honom till Washington för att träffa presidenten. Men inget kunde få honom att ge upp överenskommelsen med Massaw – Original instruktionerna. Chief Yukioma tillbringade långa tider fängslad, men inget kunde knäcka honom.

Effekterna av denna konflikt, lever fortfarande vidare idag.

För mer än 30 år sedan, upptäckte de traditionella Hopi ledarna; Kikmongwis, att det fanns långt framskridna planer på att bryta kol på Black Mesa.

Några beskrev detta som att ett stort svart monster skulle äta upp det heliga berget och folket skulle gå under.

Hopi indianerna har förutsagt många världshändelser som fått betydelse för mänskligheten; Hopi profetiorna.

Ledarna för de traditionella Hopi indianerna varnade nu sina grannar Dineh (Navajo) indianerna på Big Mountain och inledde det långa samarbetet mellan de två folken, för att rädda Black Mesa och sina båda kulturer.

Vi vill hedra chief Yukioma och alla hans efterföljare, genom att stödja kampen för bevarandet av hela Black Mesa och de båda traditionella Folkens fortlevnad.
Här finns något mycket viktigt, en urgammal kunskap och visdom som många människor behöver få ta del av, så att vi inte förgör oss själva och Moder Jord.

Hopi betyder Fred.

Tycker Du att Fred, vänlighet och omtanke – respekt för andra människor och allt som lever – är de rådande värderingarna i världen idag?

Vi måste kämpa…

Relaterade länkar

Hopi-profetian (på engelska)
The Hopi declaration of peace
Techqua Ikachi Index - Nyhetsbrev av Hopi-indianerna


Föreningen Vild-Eken | pg: 39 21 88-9 | info@vild-eken.com 

AKTUELLT-NEW topics

Natur sidan >>
In loving memory of Kee Watchman>>
Broken Rainbow! Dokumentär>>
Klimat sidan >>
Navajo-Hopi leaders protest in Denver >>
Interview Dineh Elder Pauline Whitesinger >>
Hantverk
Dinés/Navajos traditionella hantverk

Läs mera här >>